אכילה רגשית

אכילה רגשית

אכילה רגשית


ארגון הבריאות הבינלאומי הכריז על ההשמנה כמגפה של המאה ה- 21. 
מדוע מגפה?      
כיוון שההשמנה תופסת תאוצה בקרב כל אוכלוסיית העולם (כ- 50% מהמבוגרים וכ- 25% מהילדים) והיא אינה רק בעיה אסטטית. ההשמנה פוגעת בבריאות. 
 בעקבות השמנה ואכילה לא מאוזנת מתפתחות מחלות כרוניות קשות לריפוי כמו: סרטן, סוכרת, מחלות לב, לחץ דם גבוה, רמות כולסטרול גבוהות, כאבי רגליים, שינויים בשלד וביציבה, דיכאון ועוד. מחקרים הראו את הקשר המובהק בין מחלות אלו לתזונה לקויה.
המסקנה היא שמצב זה חייב להשתנות. מוכרחים לטפל בבעיית האכילה הלא בריאה.    
Read more
     הסיבות להשמנה הן רבות: אכילה לא מאוזנת, מזון מתועש, חוסר בפעילות גופנית, נטייה תורשתית, תרופות, אך בעיקר אכילה רגשית. כיום מעידים גורמי הרפואה בארה"ב ש- 80% מבעיות ההשמנה נובעות מאכילה רגשית. חשוב לציין שגם אנשים רזים מועדים לתופעות של הפרעות אכילה אלו. 

אז מהי אכילה רגשית?    
     אכילה רגשית זוהי אכילת יתר או חסר כתגובה לרגשות. זוהי אכילה שמתרחשת לא בגלל שתאי הגוף זקוקים לאנרגיה אלא כאשר תאי הרגש בגופנו זקוקים לאנרגיה. באותו רגע אנחנו חווים כמעין רעב שהוא לא אמיתי בהיבט הפזיולוגי אבל הוא מאד נוכח ואמיתי בהיבט הרגשי. לכן אנחנו אוכלים בעיקר מזון פחממתי עשיר בסוכר שמרגיע זמן מה. האוכל מתפקד כמנגנון הישרדותי של ניהול רגשות ומאפשר הפגת מתחים והרגעה זמנית. המזון חיוני לחיים, לא נוכל לתפקד בלעדיו, אולם אצל רובנו בחירת המזון וכמותו אינה קשורה לצרכים הפיזיולוגים האמיתיים של הגוף אלא לסיפוק צרכים רגשיים נסתרים ועמוקים. 
     אנחנו מתמכרים לסוגי מזון ולא מבינים מדוע. הסיבות הרגשיות כבר נשכחו, נשארה ההתניה. למדנו מהורינו שחייבים לגמור כל מה שהוגש בצלחת כי יש ילדים רעבים, כי האוכל עלה הרבה כסף, כי חייבים לאכול כדי לגדול, כי לא זורקים אוכל ועוד. למדנו מאהובנו שממתקים באים עם אהבה גדולה ולהיפך, למדנו שעל כאב או צער אפשר להתגבר עם ממתק נחשק, למדנו שאפשר לאכול כדי לדחות מטלות או סתם כי משעמם. למדנו שאוכל לעיתים מגן ושומר עלינו. עם השנים פיתחנו תלות בלתי מודעת בין האוכל והרגשות. פיתחנו דפוסי התנהגות המחבלים בבריאותנו. יצרנו אמונות מגבילות. לכן כדי לשנות את דפוסי האכילה עלינו לטפל בהתניות הרגשיות.   


איך נתמודד? מה ניתן לעשות?
     ידוע ומוכח שניסיונות להפחית משקל ע"י דיאטות שונות מסתיימים לא אחת ב"תופעת היו-יו": הרזיה ועליה במשקל בחזרה. לכן הפתרון מצוי בשלושה מישורים שכדאי לשלבם בטיפול: הקניית ידע בנושא התזונה הבריאה ע"י תזונאים, ניקוי פיזיולוגי - ניקוי רעלים, טיפול רגשי.     
     אני רוצה להתייחס כאן לטיפול הרגשי בשיטת המסע, שיטה עוצמתית וייחודית לריפוי רגשי של הגוף והנפש שפותחה ע"י ברנדון בייס.    
     קווין בילט, שותפה של ברנדון בייס, שסבל מדפוסי אכילה לא בריאים, פיתח את טכניקות העבודה של המסע כדי לטפל בסוגיית האכילה הרגשית שלו והתוצאות הן מדהימות. שיטה זו אינה עוד דיאטה, היא אינה עוסקת בספירת קלוריות או במשטר אכילה קפדני. לא נדרש מאבק אינסופי במניעה ובצמצום. לאחר הטיפול - הצמצום קורה ללא מאמץ. זו שיטה אפקטיבית במיוחד בגלל היכולת להגיע לסיבה האמיתית שיצרה את דפוס ההתנהגות של אכילה לא בריאה ועל ידי כך להביא לשינוי בהתניה, שינוי בהתנהגות.  

     בתהליכי המסע ניתן לחזור לזיכרונות ישנים שהשפיעו על הרגלי האכילה, לנקות את התודעה הישנה של האכילה הרגשית, לשחררה לחלוטין וליצור את התודעה החדשה, ליצור את השינוי שיאפשר אכילה מבוקרת ובריאה, שמירה על משקל תקין ובריא וכושר גופני. בתהליכים אלו ניתן לפתור סוגיות ישנות של דימוי גוף נמוך, חוסר בטחון, פחד וחרדה, תחושת ריקנות, חוסר מוטיבציה ועוד. זו דרך טובה וקלה לשנות ולהתחיל לחיות מתוך חופש.     

 

     הגיע הזמן להפסיק להלחם עם עצמכם בנושאי מזון ואכילה. בתהליכי המסע ניתן לפתח מערכת יחסים חדשה ובריאה עם האכילה ע"י שינוי הרגשות הקשורים לאוכל.
                                                                                                   
                                                                                                                          על סיפורה של בת-יה 

Share by: